Interesse in een ACT cursus? Lees hier alvast meer over wat ACT inhoudt
Veel mensen die al actief zijn als bijvoorbeeld psycholoog of psychiater besluiten op een bepaald moment nog extra cursussen te volgen. Dit kun je doen om nieuwe kennis op te doen, bijvoorbeeld aan de hand van recente wetenschappelijke onderzoeken. Ook kan het zijn dat je je kennis op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg nog iets wilt verbreden. Voor het laatste doeleinde zou bijvoorbeeld een ACT cursus een goede optie zijn. Lees hieronder wat vier van de belangrijkste uitgangspunten van ACT therapie ook alweer zijn.
Acceptatie en defusie
Het door je cliënt laten accepteren dat bepaalde dingen zijn gebeurd en dat zekere problemen nu eenmaal bestaan is misschien wel het belangrijkste aspect van ACT. Sterker nog, bij deze therapie leert de cliënt zelfs plaats te maken voor deze nare ervaringen en dus de pijn te voelen. Dit vanuit de algehele acceptatie dat pijn nu eenmaal bij het leven hoort. Tegelijkertijd leer je hoe men ook afstand kan nemen van bepaalde gedachten, iets dat natuurlijk veel makkelijker gaat als de acceptatie aanwezig is.
Zelfbeeld
Als je als professional ACT kunt toepassen, dan ga je ook aan de slag met het zelfbeeld van de cliënt. Zo werk je aan een realistisch maar toch positief en optimistisch – en idealiter stabiel – zelfbeeld.
Het heden telt
Mensen die ervaringen uit het verleden niet goed hebben verwerkt blijven niet zelden te lang in het verleden hangen. Bij ACT therapie leer je hen dat wat er in het heden gebeurt toch echt niet genegeerd mag worden. Uiteraard wordt het omzetten van deze knop eveneens eenvoudiger zodra de acceptatie aanwezig is.
Toewijding
Tenslotte is ACT erop gericht de cliënt aan te sporen weer echt aan de slag te gaan met hobby’s en passies, en zich weer met toewijding te laten uitspreken voor de normen en waarden die voor hem of haar belangrijk zijn in het leven.