Hoe om te gaan met hoogbegaafdheid op werk
Hoogbegaafdheid is iets bijzonders, het kent heel veel goede punten en vaardigheden maar helaas ook wat minder leuke aspecten. En dat kan in het werkleven nog best eens in de knoop komen te liggen. Hoogbegaafdheid volwassenen komt natuurlijk voor maar hoe kan ik daar het beste mee omgaan tijdens het werk?
Uitdagingen zijn geen uitdagingen meer
Als iemand met hoogbegaafdheid op werk zul je moeten werken in een soort sjabloon, het standaard werknemers sjabloon. Echter als hoogbegaafde zijn de standaards wat hoger en zijn de richtlijnen voor een gemiddelde werknemer te laag, waar hun uitgedaagd worden, word jij meer tegengehouden. Geef dus duidelijk aan bij de werkgever dat er meer uitdaging moet zijn, daar zal wat tijd over heen gaan voordat dat helemaal in werking gaat want dan zal er het een en ander aangepast moeten worden.
Collegialiteit
Er zijn mensen die het in zekere zin niet zo hebben met hoogbegaafde, ze weten veel meer dan mij, ze doen de meeste dingen beter en ga zo maar door. Dan ontstaat er op de werkvloer spanning, negatieve spanning. Er zullen opmerkingen komen zoals ‘dat zou jij moeten weten toch’ of ‘vraag maar hem, hij zal het vast weten’. Dit is niet prettig en daarom is het gesprek aangaan en een middenweg hierin vinden essentieel.
Werken in de bedrijfsstructuur
Het zou natuurlijk leuk zijn om los te gaan met het werk en zo goed mogelijk en zo snel mogelijk alles af te hebben, daar zal de ene werkgever blijer mee zijn dan met de ander. Voor sommige bedrijven is het minder prettig als het allemaal ineens een stuk sneller gaat omdat de voorraad bijvoorbeeld niet voldoende is of omdat het personeel te krap zit om alles te ondersteunen. Let dus op in het geval van een klein bedrijf dat u werkt volgens de plaatselijke bedrijfsstructuur. Dit klinkt heel dubbel, ‘ik mag het goede juist niet doen’, maar dit is wel de verstandelijkste keuze!