Cellulitis: hoe ontstaat het?
Cellulitis wordt gezien als een bacteriële infectie, wat in de meeste gevallen voorkomt in het onderhuidse bindweefsel binnen ons lichaam. Niet voor niets valt cellulitis onder de huidontstekingen. Vaak verwarren mensen cellulitis met cellulite, wat niet correct is. Cellulite is een heel andere aandoening namelijk! Bij cellulite ontstaat een vaak sinaasappelschilachtige huid, terwijl dit bij cellulitis niet het geval hoeft te zijn. Veel mensen willen cellultis verwijderen. Bij cellulitis heeft u vaak last van roodheid op de huid, zwellingen en in sommige gevallen een lichte vorm van koorts.
Het ontstaan van cellulitis
In de meeste gevallen wordt cellulitis veroorzaakt door de stafylokokkenbacterie, die zorgt voor een bacteriële infectie van het weefsel onder uw huid. Het vervelende aan deze ontsteking is dat het zich in de meeste gevallen snel uitbreidt. U herkent de ontsteking aan een zeurende pijn, roodheid op de huid en zwellingen. Het verhelpen van cellulitis is gelukkig relatief eenvoudig met een antibioticakuur van uw huisarts. Antibiotica zorgt ervoor dat de stafylokokkenbacterie gedood wordt en daardoor uit uw lichaam wordt afgestoten. Vaak voelt u zich na het afmaken van een antibioticakuur een stuk vitaler en fitter.
Cellulitis zo goed mogelijk voorkomen
Het is mogelijk om de kans op cellulitis te verkleinen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en bepaalde soorten voedsel zo goed mogelijk te mijden. Denk hierbij aan fastfood, cola en alcohol. Dergelijke etenswaren verlagen uw weerstand, waardoor u vatbaarder wordt voor infecties. Met een goede weerstand is die kans veel kleiner, waardoor de kans kleiner wordt dat u last krijgt van de stafylokokkenbacterie.